sobota 26. dubna 2014

Domácí křupavé houstičky a rohlíčky

Nafotila a napsala JaLe Ko v 12:30 odp.

Kdo má rád čerstvé a křupavé pečivo vytažené přímo z trouby, třeba s takovou šunkou a sýrem nebo máslem a marmeládou? Určitě všichni, že se vůbec ptám, co? :D

Třeba takto? :)
Rozdíl mezi rozmrazeným polotovarem,dobarveným karamelem a doma pečenou celozrnnou houskou jde opravdu poznat. Pokud tedy budete mít čas a energii, neváhejte :)  Mají obrovskou výhodu a tou je, že těsto si připravíte večer, dáte ho kynout do ledničky přes noc a pečete a pletete až ráno. Takže žádné dlouhé čekání :)

Tak jdeme na recept:
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 250ml polotučného mléka
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100g žitné mouky
  • 100g celozrnné pšeničné mouky
  • 300g hladké mouky
  • 2 lžíce lněného semínka (nemusí být)
  • 3 lžíce soli
  • 15g pšeničných otrub (nemusí být)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • +1 vejce na potření a cokoliv na posypání- semínka máku, dýňová semínka, slunečnicová semínka, lněná...

Bez kvásku
Postup: Mléko si ohřejeme společně se lžičkou cukru (tak, aby se cukr rozpustil) a přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek a mezitím si připravíme další ingredience na těsto. Smícháme mouky, přidáme vajíčko spolu se žloutkem, sůl, otruby a semínko.

Určitě můžete použít jen hladkou mouku :)

My jsme měli rohlíky a housky
Přilijeme kvásek a pořádně zamícháme a prohněteme. Misku přikryjeme utěrkou a dáme do ledničky.
První co ráno uděláme (na záchod si samozřejmě zajít můžete :D ) je, že si zapneme troubu na 200°C. Pak si vyndáme těsto z lednice a pořádně ho prohněteme, dokud není o něco teplejší. Teď příjde nejlepší část: tvarování a pletení. Můžete si s těstem dělat co chcete, sníst půjde vždy :D
Necháme půl hodiny nakynout, potřeme vajíčkem, posypeme libovolnými semínky a strčíme do trouby. Pečeme přibližně 20 minut, ale každému trouba peče jinak, proto dozlatova.

Teď už jen všechny nesníst najednou a vychutnávat :)

Ještě teď máme provoněnou kuchyň 



0 komentářů:

Okomentovat

 

Zdravě i nezdravě Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos