čtvrtek 17. dubna 2014

Minimazance s jahodovou drobenkou

Nafotila a napsala JaLe Ko v 10:23 odp.

Hot cross buns? Mazanec? Jidáše? Já chci upéct všechno! :D Jenže to bohužel nejde, takže kompromis: Minimazance. Jsou buď s posypkou a  plněné marmeládou nebo s rozinkama a mandlí nahoře.
Vykecám se jindy, teď jdem rovnou na recept:

Ingredience:

  • 250g hladké mouky (já použila směs celozrnné a hladké)
  • 125g mléka
  • 1/4 kostky čerstvého droždí
  • 70g másla
  • 50g cukru (já použila třtinový muscovado, protože jsem jiný neměla, proto jsou mazance tmavší)
  • 1/2 lžičky citrónové šťávy
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • hrst nasekaných mandlí
  • rozinky namočené v rumu
  • libovolný jam či marmeláda
Na drobenku:

  • 1 lžíce nadrobno nasekaných mandlí
  • 1 lžíce marmelády/jamu 
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce celozrnné nebo hrubé mouky
Postup: Mléko si spolu s cukrem ohřejeme tak, aby se nám cukr rozpustil a hned vypneme. Pokud v mléce udržíme malíček a nepálí nás, rozdrobíme droždí, přikryjeme a necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Mezitím si v menším kastrolku necháme rozpustit máslo a nachystáme si zbytek. Tedy mouku, špetku soli, žloutek, mandle a citrónovou šťávu. Přilijeme vzniklý kvásek i vychladlé máslo a zpracováváme. Když máme těsto trochu uhňacané, rozdělíme si ho na 2 poloviny. Jednu necháme holou a k té druhé přidáme rozinky. Každé těsto pořádně zpracujeme a dáme na teplé místo kynout, přibližně 40 - 60 minut.
Během kynutí si připravíme drobenku: všechny ingredience ručně spojíme, dokud nám nevznikne kulička, kterou si dáme odpočívat do lednice.
Vykynulé těsta si rozválíme na 1cm vysoké pláty, které rozřízneme na 5 čtverců (každé). Na 5 čtverců dáme po lžíci marmelády, zbylých 5 necháme bez náplně (kdyby někdo chtěl náplň i sem, může použít tvarohovou z buchet - TADY). Rožky přehněte přes náplň a vytvarujete bochánky, které postupně skládáme na plech s dostatečným odstupem. Následně potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme drobenkou nebo ozdobíme mandlí a jdeme zapnout troubu na 175°C. Když je trouba rozpálená, vložíme mazance a pečeme přibližně 25 minut.



Mazance jsou nejlepší čerstvé, ale ani druhý den jimi nepohrdnete :) Jsou netradiční a přesto vynikající. Inspiraci jsem čerpala z kuchařky Jezte česky rok v naší kuchyni, která patří mezi moje oblíbené a určitě z ní nepeču naposled :) Brzy přidám recept na jidáše a 2 druhy beránků, tak se těšte :D

2 komentářů:

Ajka on 19. dubna 2014 1:15 řekl(a)...

Vypadají moc dobře, díky za receptík:-)
Ajka

Jana Kořízková on 19. dubna 2014 6:03 řekl(a)...

Děkuji :) určitě vyzkoušejte, koledníci se o ně poperou :D

Okomentovat

 

Zdravě i nezdravě Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos