sobota 19. dubna 2014

Velikonoční pátek

Nafotila a napsala JaLe Ko v 11:29 dop.


Tak, jak jsem slibovala, jsem tu s recepty na 2 velikonoční beránky a medové Jidáše. Musím říct, že po celodenním pobytu v kuchyni jsem cítila nohy více než zdrávo, ale to nic nemění na faktu, že bych pekla dnem i nocí :D Ráno lívance na snídani => třený beránek => kontrola ségry u dortu => zrádná čokoládová poleva na beránkovi => oběd ( pečené čočkové karbanátky) => ořechový beránek => tvoření jidášů a pečení => úklid po výbuchu v kuchyni => chystání salátu k večeři => a poslední činnost v kuchyni byla z celého dne nejlepší: krájení jahod do šampaňského :)

Tak jdem na toho ořechového roháče?


Promiňte za kvalitu fotek, foceno na rychlo :)
Ingredience: 
  • 2 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku pomletých vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup: Formu si vymažeme trochou oleje a vysypeme pomletými ořechy. Troubu si předehřejeme na 180 °C a přichystáme si těsto. Sypké suroviny (mouka, cukr, ořechy, prášek do pečiva) pořádně promícháme a postupně přiléváme mléko, olej a žloutky. Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme prvních 15 minut na 180°C, poté snížíme na 160°C a pečeme přibližně hodinu. 

Beránek je rychlý, vláčný a jde snadno ven :) Chudák asi nebude v noci spát, protože kdo by večer usnul, kdyby měl místo očí kávová zrnka? :D

Teď pojďme na trochu náročnějšího (kdyby tam nebyla čokoládová poleva, tak ultra jednoduchého) beránka.

To polití musím nacvičit

Ingredience:
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 220g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 7 lžic oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • troška citrónové kůry
  • 240g prosáté polohrubé mouky
Postup: Troubu si zapneme na 170°C a vymažeme si formu podle předchozího receptu. Na těsto si oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Z bílků a špetky soli si vyšleháme sníh do polotuha a přidáváme postupně cukr. Měla by nám vzniknout velmi tuhá směs, kterou zjemníme postupným přidáváním žloutků. Poté přidáme olej, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Na závěr postupně přidáváme prosátou mouku. Těsto je hotové, vlijeme ho do formy a šup s ním do trouby, kde ho necháme přibližně 35 minut.

Na polevu: 150g 70% čokolády a 200 ml smetany ke šlehání
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a postupně přidáváme smetanu, aby nám vznikla tekutější směs. Pak už je to jen na vaší trpělivosti :D

U těchhle krasavců jsem se včera uklidňovala :)
Medové jidáše se podle tradicí dělají na Velký pátek a mají připomínat lano, na které se Jidáš dobrovolně oběsil. Trošku bizardní, ale chuťově nejlepší kynuté, co jsem kdy měla.

Ingredience:
  • 250ml mléka
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 30g čerstvého droždí
  • 100g másla
  • 150g celozrnné pšeničné mouky
  • 350g hladké mouky
  • 80g medu
  • lžička citrónové šťávy
  • 2 žloutky
Postup: Mléko si ohřejeme spolu s cukrem, aby bylo vlažné (ne horké!). Rozdrobíme droždí a přikryjeme. V rendlíku si rozpustíme máslo, které potom jako vychladlé přilijeme ke smíchaným moukám s medem,citrónovou šťávou, žloutky a hotovým kváskem. Pořádně vše smícháme a pracujeme s těstem minimálně 10 minut, pak přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout.
Jestli budete mít nadšeného malého pomocníka, teď je ta správná chvíle si ho povolat, protože budeme tvarovat. Pro malé jsou nejjednodušší šneci a my starší si můžeme zaexperimentovat i s něčím náročnějším.
Hotové výtvory dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme do trouby (170°C) přibližně na 20 minut. 
Už máte povinnost jen vychutnávat :D Třeba polité medem nebo s nějakou dobrou domácí marmeládou :)

Nebo jako ségra - kdo by si to s ní chtěl vyměnit? :D

A tady ukázka dortu :)

0 komentářů:

Okomentovat

 

Zdravě i nezdravě Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos