neděle 22. června 2014

Jáhlové knedlíky plněné uzeným tofu se zelím

Nafotila a napsala JaLe Ko v 1:13 odp.

Dlouho jsem nic nezveřejnila, hlavní příčina je absence mého notebooku, protože si usmyslel, že by potřeboval pročistit. A psaní článku na starém počítači není moc pohodlná. Ale o tento recept se s vámi musím podělit i přes všechno nepohodlí, už jenom proto, že je můj první SLANÝ! :D



Ne, nestávám se vegetariánem, jen prostě občas chuť na maso není, hlavně když jsou každý den letní grilovačky. Tyto knedlíky plně nahradí ty bramborové s uzeným, jsou chuťově skvělé, hodí se pro bezlepkovou dietu (když nahradíte obyčejnou mouku třeba rýžovou) a vegetariáni si také přijdou na své.

Ingredience:

na knedlíky:
  • 200g jáhel
  • 75g jakékoli hladké mouky ( já dala špaldovou)
  • sůl
na náplň:
  • 120-150g uzeného tofu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl + na ochucení pasta harrisa nebo sójová omáčka
na zelí: 
  • 500g kysaného zelí
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
Postup: Nejdříve si propereme jáhly horkou vodou, pak přesypeme do hrnce, zalijeme vodou pár centimetrů nad a dáme vařit. Vaříme, dokud jáhly nejsou měkké, přibližně 15 minut a postupně doléváme vodu podle potřeby.
Když se nám jáhly vaří, připravíme si náplň s uzeným tofu. Na lžíci oleje restujeme cibuli do zlatova (dokud nám nezesklovatí, chcete-li) a přidáme tofu pokrájené na malé kostičky s harrisou nebo sójovou omáčkou. Ochucení se nebojte, náplň musí být výrazná. Restujeme dokud tofu také není zlatavé.
Z vychladlých jáhel, mouky a jedné lžičky soli si připravíme těsto. To si rozdělíme na tolik částí, kolik chcete mít knedlíků. Já dělala větší a vyšlo mi jich 12. Plníme náplní, vytvarujeme knedlíky a vložíme do vroucí vody. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na povrch.
Už nám zbývá jen zelí. Začneme tím, že si ho slijeme a přendáme do hrnce, kde ho zalijeme vodou a přidáme kmín. Vaříme asi půl hodiny, dokud není zelí měkké. Na konci přimícháme na oleji orestovanou cibuli a je hotovo.

TIPY:  
  • pokud vám zbyla tofu náplň, přimíchejte ji k hotovému zelí
  • při chladnutí jáhel si dejte pozor, aby vám vrchní vrstva netvrdla, proto často promíchávejte
  • pokud máte méně stravníků a všechny knedlíky se nesní, jednoduše uvařené knedlíky zamražte, aspoň příště nemusíte řešit oběd, když budete doma sami

0 komentářů:

Okomentovat

 

Zdravě i nezdravě Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos