úterý 3. června 2014

Vanilkový extrakt

Nafotila a napsala JaLe Ko v 6:10 odp.

Znáte? Používáte? Tak po tomto článku snad přestanete.
Tento článek píšu z důvodu, že jen velmi málo mých známých ví, co všechno se může schovávat za tímto voňavým zlem. Snad vám to aspoň trochu osvětlím :)

Vanilinový cukr totiž s vanilkou nemá nic společného. Je víc kamarád s ropou a dřevem, ze kterých se příchuť vanilky vyrábí.

Vanilinový cukr - obsahuje levnější složku na ochucení a to ETHYLVANILIN, který se získává buďto ze dřeva nebo z ropy, přitom ropa je pro výrobce levnější záležitostí, tudíž ji preferují. Ale z laboratorního hlediska prý zdraví neškodlivé, tak zvažte sami.

Vanilkový cukr - by měl obsahovat složku VANILIN, který se získává z pravé vanilky, ale většinou ho obsahuje tak málo, že spíše kupujete předražený bílý cukr.

A jaké mám pro vás řešení? 



1) Kupovaný vanilkový extrakt - obsahuje vodu, alkohol 35%, a organický extrakt z lusků vanilky 3%. Koupíte jej v Marks and Spencer za 120 kč, což je vysoká částka, ale když se vám nechce vyrábět vlastní... 
Tato lahvička je moje poslední, poté už budu používat svůj domácí. Je výborný do čokoládových moučníků, různých sladkých jídel a podobně.

2) Bio vanilkový cukr - Nemám zkušenosti, tak nemůžu soudit, ale určitě je to lepší volba.

2) Domácí vanilkový cukr - Když jsem potřebovala dřeň z vanilky, ale zbyly mi lusky, tak jsem je jednoduše dala do velké dózy s moučkovým cukrem, který časem ovanilkovatěl :D

3) Domácí vanilkový extrakt - asi takto:









Láhev protřepejte každý týden a po 2 měsících voillááááááááááááá, máte vanilkový extrakt :) Nebo výbornou vodku :D :D :D

0 komentářů:

Okomentovat

 

Zdravě i nezdravě Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos