čtvrtek 10. září 2015

Trip po opavských kavárnách

Nafotila a napsala JaLe Ko v 10:44 dop.
Už dlouho jsem nepsala (nekritizovala) o kávě, tak mě napadlo, jak si na tom teď Opava stojí. No a jak jinak to zjistit, než ty kavárny osobně obejít. Jenže konstalace hvězd je každý den jiná, mé nálady a rozhodnutí taky, takže mi nezbývalo nic jiného, než všech 8 vybraných kaváren obejít v jeden den. S doprovodem jsme zkoušeli espressa a cappuccina a že nás to někdy stálo i život! No podívejte se sami...

Náš trip začal v nově otevřené cukrárně Mezi trhy.

Cukrárna Mezi trhy

Obsluha: Byla milá, ale o kávě tedy nevěděla rozhodně nic. Když jsme se ptali, jaká jejich káva je, dostali jsme odpověď, že je původem z Francie, značka Brosio a teď se držte, prý silnější než Nescafe.
Cena: za „espresso“ chtěli 35kč!
Na mlýnku: Brosio
Espresso: velikostně odpovídala americanu, pít se rozhodně nedala a tudíž skončila v umývadle chocolaterie Bonbon, kde jsme si šli následně spravit chuť dobrým cappucinem


Bonbon

Obsluha: vždy pouze pánská, usměvavá a milá
Cena: 37,- espresso a 43 cappuccino
Na mlýnku: Doubleshot-Guatemala (farma: La Bolsa)
Espresso: Créma s tygrováním, acidita jemná s příjemnou hořkostí. Shledávám toto espresso velmi dobrým.
Cappuccino: Nejlepší, co jsem ten den ochutnala. Dle druhé degustátorky se umístilo na druhém místě společně s AlterNativou. Pěna sladká, káva spíše hořká, ale to jen díky Guatemale.







Dolce vita


Obsluha: přivítala nás s unuděnými obličeji, po objednávce se od dalšího obtěžování zákazníků na chvíli schovala za displeje mobilu a když jsme si nevybraly nic z jejich ( od otevření pořád nezměněné) nabídky zákusků, dostalo se nám úsečné otázky: opravdu nic?
Cena: Espresso 37,- a cappuccino 42,-
Na mlýnku: La boheme – El guapo- směs robusta/arabica

Espresso: Začalo téct v 10 a končilo v 19 sekundě, bylo nedoextrahované se světlou crémou
Cappuccino: pěna sice držela, ale chuťově mi nechutnala. Cappuccino se vypít dalo, ale znovu bych si ho nedala.

Myslivna

Obsluha: milá, mladé slečny, měly zájem, zda nám chutná
Cena:
Espresso 32,- a Cappuccino 38,-  (smootie 50,-)






Na mlýnku: Etiopie z La boheme
Espresso: bez crémy a bylo delší než obvyklé espresso, chuťově nebylo špatné, zařadila bych ho spíše mezi standarty
Cappuccino: neochutnali jsme, místo toho byla chuť na smootie, jehož volbu ovoce jsme nechaly na obsluze a kombinací melounu a banánu rozhodně nešlápli vedle

Máma mele kafe


Oblsuha: milá, vstřícná, v kávě se vyznají a když jsme si stěžovali na kvalitu kaváren v Opavě, jen smutně souhlasili
Cena: Espresso 30,- a cappucino 38,-
Na mlýnku: Tanzanie + Brazílie + Kolumbie + Guatemala z pražírny Coffee Proficiency
Espresso: určitě výborné, protože v cappucinu nemělo chybičku. Zkusíme příště
Cappuccino: výborné, zařadila bych ho mezi opavskou špičku. Mléčná pěna byla lahodná a mistrovsky našlehaná, obrázek nám vydržel až do dna

Alternativa


Obsluha: milá, usměvavá, o kávovém světě mají povědomí
Cena: Espresso 32,- a cappuccino 39,-
Na mlýnku: Brazílie od slovenských Green plantation
Espresso: výborná créma s jemným tygrováním. Je sice menší, ale chuťově hutné (silné)
Cappuccino: velmi dobře našlehaná pěna, obrázek nám také vydržel až do dna, káva měla ideální teplotu s jemnou hořkostí a lehkou aciditou




Fajne kafe

Obsluha: milé starší paní, bohužel šlo vidět, že mají blíže k českému turku než espressu
Cena:Espresso 25,- a cappuccino 35,- (cena ale nebyla shodná s cenami v nápojovém lístku, tam byly dražší)
Na mlýnku: Kateřinská káva
Espresso: bylo delší, horké, ale s přivřením obou očí se dalo vypít. Zákazníky tvoří převážně starší dámy, tudíž chápeme zaměření se na jejich požadavky.


Cappuccino: Jeden velký žert. Mléko bylo vyšleháno ve zvláštní konvičce (šlehači), tudíž tuhá a neprostupná pěna,která byla nabíraná lžící, skořicovým cukrem završeno, asi bonus…? Ke kávě se nešlo skoro prokousat a když se nám to podařilo, reakce nebyla o nic lepší než u pěny.

P.S: café


Obsluha: milá, ale na další objednávku jsme déle čekali
Cena: dohromady 77,- (při šoku z kávy jsme na to nějak zapomněly)
Na mlýnku: italská značka Portioli
Espresso: teklo 15 sekund, bylo nepříjemně hořké (jako by káva byla 100% robusta), nešlo vypít

Cappuccino: Nepochopily jsme styl latte artu – srdíčko z mléčné betonové pěny by ještě šlo, ale jak udělali tmavé srdíčka z espressa, to je nám záhadou ( mají stranou starší kousky nebo nám espresso rozdělily na dvě části?) Bohužel ani cukr tomuto cappuccinu před nedopitím nepomohl.

Závěr

Na opavské špičce, kam můžete bez obav zajít na lahodnou kávu a pobavit se o kávovém světě, se umístily: Bonbon, Máma mele kafe, AlterNativa. Za mě všude palec hore, ještě teď se oblizuju za ušima.

Kavárny, kde se nic nestane, když budete mít momentální kávový deficit a špičku máte daleko: Myslivna a Dolce vita (tady jít pouze,pokud vám nevadí čekat půl hodiny na zákusek a nebudete mít zájem o milou obsluhu)

A kavárny, kterým se vyhýbat obloukem, pokud se vám zrovna nechce dělat kyselé obličeje při každém loku: Cukrárna Mezi trhy,Fajne kafe, P.S: café.

Toto je čistě jen můj názor, nikomu nebráním si zajít do své oblíbené kavárny (v P.S. mají dobře vypadající, leč drahou nabídku zákusků, abych je jenom nehanila). Píšu podle pravdy a dle vlastních zážitků ze dne 7.9.2015.

0 komentářů:

Okomentovat

 

Zdravě i nezdravě Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos